fbpx

Alat Bantu Pendengaran Membantu Memperbaiki Kehidupan Sosial Anda Dan Mencegah Perasaan Kesunyian

oleh | 30 Sep 2021 | Tidak dikategorikan | 0 Komen

Manusia pada hakikatnya adalah makhluk sosial. Malah, komuniti adalah apa yang mengekalkan orang.

Mempunyai semangat kekitaan boleh membantu mengurangkan tekanan dan menggalakkan rasa makna dan tujuan. Sejak usia muda, kebanyakan orang dengan mudah membentuk kumpulan rakan melalui sekolah, kelab dan aktiviti sukan.

Apabila orang semakin meningkat, ramai orang mendapati diri mereka terlalu sibuk untuk melibatkan diri dengan komuniti mereka, atau mereka mungkin berpindah ke tempat baharu di mana mereka mesti membina komuniti baharu apabila dewasa.

Bagi orang yang mengalami masalah pendengaran, sukar untuk berinteraksi dengan rakan dan orang tersayang, menjadikannya mencabar untuk merasai sebahagian daripada komuniti setempat seseorang. Malah, "kehilangan pendengaran dikaitkan dengan risiko kesunyian dan pengasingan sosial yang lebih tinggi." Apabila pendengaran seseorang terjejas, ia menyukarkan untuk mendengar perbualan dengan betul dalam tetapan awam. Ramai orang mungkin menjadi tawar hati dan menarik diri daripada situasi untuk mengelakkan tekanan dan rasa malu.

Berhubung dengan cabaran sedemikian, penyelidikan lanjut menunjukkan bahawa "status pendengaran dikaitkan secara negatif dengan kesusahan dan kemurungan yang lebih tinggi". Oleh kerana kehilangan pendengaran menjadikan seseorang semakin sukar untuk melibatkan diri dalam komuniti mereka dan mengalami sokongan serta perasaan kekitaan yang dibawa oleh komuniti, mereka mungkin mula berasa terasing dan tertekan dengan situasi tersebut.

Tetapi memandangkan kita sebagai manusia mempunyai keperluan yang wujud untuk merasa terhubung dan difahami oleh orang di sekeliling kita, penemuan ini agak tidak mengejutkan.

Berita baiknya ialah merawat kehilangan pendengaran dengan alat bantuan pendengaran telah terbukti dapat meningkatkan kualiti hidup dan keupayaan seseorang untuk berkomunikasi. Malah, pemakai alat bantu pendengaran melaporkan peningkatan dalam bidang berikut:

  • Kebolehan berkomunikasi dengan berkesan

Alat bantu pendengaran membolehkan anda mendengar dengan jelas perbualan di sekeliling anda, menjadikan anda berasa lebih yakin dalam perbualan dan aktiviti harian.

  • Kualiti hidup keseluruhan

Oleh kerana alat bantu pendengaran meningkatkan keupayaan anda berkomunikasi dengan berkesan, anda secara semula jadi berasa lebih yakin untuk terus aktif dan melibatkan diri dalam aktiviti yang anda gemari. Dengan dapat melibatkan diri dengan yakin dalam aktiviti kegemaran anda, keseluruhan kualiti hidup anda mungkin bertambah baik.

  • Kesediaan untuk bercakap dan terlibat dalam perbualan

Kebanyakan orang yang mengalami masalah pendengaran biasa dengan perasaan ingin menarik diri daripada perbualan kerana ketidakupayaan mereka untuk mendengar dengan betul. Apabila anda memakai alat bantu pendengaran, keupayaan baru anda untuk mendengar dengan jelas akan membuatkan anda tidak sabar-sabar untuk bersembang dan berinteraksi dengan orang di sekeliling anda.

  • Kebolehan menyertai aktiviti kumpulan

Jika kehilangan pendengaran anda menyebabkan anda bermain tenis bersama rakan-rakan atau malam permainan papan mingguan anda, maka memakai alat bantu pendengaran mungkin akan membuatkan anda lebih bersemangat untuk kembali ke aktiviti kegemaran anda semula.

  • Prestasi kerja yang lebih baik

Keupayaan anda yang lebih baik untuk mendengar kemungkinan akan meningkatkan keupayaan anda untuk mengambil bahagian dalam perhimpunan pasukan dan mengikuti semasa mesyuarat penting.

 

Faedah mendengar dengan lebih baik jauh melebihi teragak-agak awal mencuba sesuatu yang baharu. Bayangkan betapa gembiranya anda apabila anda boleh menikmati perbualan dan aktiviti kumpulan semula. Pendengaran yang lebih baik bermakna kualiti hidup yang lebih baik untuk anda dan orang yang anda sayangi.

 

 

Rujukan:

Kotifani, Aislinn. “Apa yang Kita Boleh Belajar Tentang Ketahanan & Komuniti daripada Pemimpin Orang Asli.” Zon Biru, Zon Biru, 12 Feb. 2021, www.bluezones.com/2020/06/what-we-can-learn-about-resilience-community-from-indigenous-leaders/.

Kotifani, A. (2020, 2 Jun). Persahabatan Kasual, Rakan Sekerja dan Malah Bulatan Luar Anda Mempengaruhi Kesihatan Anda. Zon Biru. https://www.bluezones.com/2020/04/casual-friendships-coworkers-and-even-your-outer-circle-influence-your-health/.

Shukla, A., Harper, M., Pedersen, E., Goman, A., Suen, JJ, Price, C., Applebaum, J., Hoyer, M., Lin, FR, & Reed, NS (2020) . Kehilangan Pendengaran, Kesepian dan Pengasingan Sosial: Kajian Sistematik. Otolaryngology–pembedahan kepala dan leher : jurnal rasmi American Academy of Otolaryngology-Pembedahan Kepala dan Leher162(5), 622–633. https://doi.org/10.1177/0194599820910377

Nachtegaal, J., Smit, JH, Smits, C., Bezemer, PD, van Beek, JH, Festen, JM, & Kramer, SE (2009). Perkaitan antara status pendengaran dan kesihatan psikososial sebelum umur 70 tahun: hasil daripada tinjauan nasional berasaskan internet tentang pendengaran. Telinga dan pendengaran30(3), 302–312. https://doi.org/10.1097/AUD.0b013e31819c6e01

Marketrak 10, Penyelidikan Pasaran, Inc.

Sambung Semula Ke Dunia Anda Dengan Alat Bantu Pendengaran

Sambungan adalah keperluan asas manusia. Sejak lahir, kanak-kanak disambungkan kepada ibu mereka. Tangisan bayi mencetuskan pengeluaran oksitosin (juga dikenali sebagai “hormon pengikat”) dalam ibu. Hormon ini berfungsi sebagai isyarat kepada ibu untuk mengikat anak...

Selamat Datang Ke Laman Web Kami

Untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada anda, kami telah mereka bentuk semula tapak web kami untuk mengiringi esenyurt termasuk lebih banyak maklumat mengenai ujian pendengaran dan alat bantuan pendengaran kami.    

Jangan tunggu! Tempah ujian pendengaran di Hearing Partners hanya dengan beberapa klik!