fbpx

Jenis Alat Bantu Pendengaran

Terokai pelbagai jenis alat bantu pendengaran daripada Oticon, termasuk pilihan belakang telinga dan dalam telinga. Ketahui lebih lanjut tentang pilihan kami di Rakan Kongsi Pendengaran dan dapatkan yang paling sesuai untuk keperluan anda!

Alat bantu pendengaran belakang telinga (BTE).

Alat bantu pendengaran BTE ialah peranti kecil dan bijak dengan selongsong yang terletak rapat di belakang telinga. Tiub, yang dipasang pada selongsong, menyampaikan bunyi ke saluran telinga. Terdapat dalam pelbagai warna, selongsong boleh dibuat untuk dipadankan dengan warna kulit dan rambut anda untuk penampilan yang lebih lancar.

ezgif.com pembuat gif 1

Tradisional belakang telinga (BTE)

Alat bantuan pendengaran BTE tradisional direka untuk menampung individu yang mengalami kehilangan pendengaran yang teruk hingga mendalam. Peranti ini lebih besar sedikit berbanding alat bantu pendengaran RITE/RIC.

ezgif.com pembuat gif 4

Penerima dalam telinga (RITE/RIC)

Sesuai untuk individu yang mengalami kehilangan pendengaran ringan hingga mendalam, alat bantu pendengaran RITE/RIC selalunya diutamakan kerana saiznya yang kecil, reka bentuk yang selesa dan ringan.

Alat bantu pendengaran dalam telinga (ITE).

Alat bantu pendengaran ITE ialah peranti kecil yang dibuat khas yang dipakai di dalam saluran telinga. Setiap peranti dibentuk mengikut saluran telinga setiap pengguna untuk kesesuaian yang selesa. Alat bantu pendengaran ini tersedia dalam pelbagai warna untuk disesuaikan dengan pilihan individu, dan untuk memastikan ia sehemat mungkin.

Alat bantu pendengaran tidak kelihatan-dalam-saluran (IIC).

Invisible-in-the-canal (IIC)

Alat bantu pendengaran IIC memenuhi keperluan mereka yang mengalami kehilangan pendengaran ringan hingga teruk. Ia direka untuk duduk jauh di dalam saluran telinga dan boleh dikeluarkan menggunakan 'pin' plastik nipis yang disambungkan ke peranti.

Alat bantuan pendengaran jenis ini sangat bijak dan merupakan yang terkecil di antara alat bantu pendengaran ITE.

Sepenuhnya dalam alat bantuan pendengaran saluran

Sepenuhnya-dalam-terusan (CIC)

Individu yang mengalami kehilangan pendengaran ringan hingga teruk boleh mendapat manfaat daripada alat bantuan pendengaran CIC. Peranti ini muat sepenuhnya di dalam saluran telinga, walaupun ia lebih besar sedikit dan lebih kelihatan daripada alat bantu pendengaran IIC.

Bergantung pada sudut, plat muka dan laci bateri mungkin kelihatan kepada orang lain.

Dalam alat bantu pendengaran saluran

In-the-canal (ITC)

Alat bantuan pendengaran ITC sesuai untuk mereka yang mengalami kehilangan pendengaran ringan hingga teruk.

Peranti ini, yang lebih besar daripada alat bantu pendengaran IIC dan CIC, cenderung lebih ketara di bahagian bawah telinga.

Separuh cangkerang Cangkerang penuh dalam alat bantu pendengaran telinga

Cangkang separuh/Cangkang penuh

Alat bantu pendengaran separuh cangkerang dan cangkerang penuh sesuai untuk individu yang mengalami kehilangan pendengaran yang ringan hingga teruk dan juga mendalam.

Alat bantu pendengaran ini adalah yang terbesar di antara peranti ITE dan direka untuk dipakai di telinga/concha dan bukannya di saluran telinga.

Mengapa Memilih Rakan Pendengaran?

Alat bantu pendengaran dan aksesori yang berkualiti

kami alat pendengaran adalah daripada Oticon, salah satu jenama terkemuka dalam industri penjagaan kesihatan pendengaran global. Dengan sejarah yang kaya menjangkau lebih 118 tahun, Oticon ialah jenama yang berkembang maju dalam inovasi dan mengutamakan keperluan pelanggan.

Penyelesaian penjagaan pendengaran yang disesuaikan

Pakar penjagaan pendengaran kami menjalankan penilaian menyeluruh untuk memahami keperluan pendengaran anda sebelum mengesyorkan penyelesaian yang paling sesuai untuk keadaan anda.

Klinik pendengaran yang selesa

Rangkaian 15 klinik pendengaran kami merentasi 7 bandar di Malaysia, memastikan akses mudah untuk semua. Sama ada anda lebih suka melancong dengan pengangkutan awam atau kereta, klinik kami mudah diakses.

Maklumbalas Pelanggan

pembuat gif ezgif.com
“Saya ingin mengucapkan Tq kepada En Mohammad Syafiq daripada Hearing Partners greentown Ipoh atas perkhidmatan cemerlang beliau. Dia sangat peramah dan sabar melayan ibu bapa saya. Kami telah membeli alat pendengaran daripadanya dan ibu bapa saya gembira dengan alat bantuan pendengaran itu. Mereka boleh mendengar dengan lebih baik dan jelas. Teruskan dengan jasa baik anda. TQ sekali lagi.”

Kar Siew Lee

ezgif.com pembuat gif 1
“Pasukan HBC bersikap sopan, membantu dan berusaha keras untuk membuat Pelanggan mereka berasa selesa. Saya amat gembira dengan cara mereka melayan ibu saya... daripada pembelian awal sehinggalah perkhidmatan tahunan alat bantu pendengarannya. Sesiapa yang mencari alat bantu pendengaran, untuk diri mereka sendiri atau ibu bapa mereka, pasti datang ke sini.”

Dr Shireen Hashim

ezgif.com pembuat gif 2
“Cik Chong seorang pakar audiologi yang sangat sabar yang sentiasa mencuba sedaya upaya untuk membantu saya dan memberikan perkhidmatan yang terbaik pada bila-bila masa yang boleh. Tambahan pula, dia sentiasa membuat susulan dengan saya seperti yang dijadualkan untuk memastikan alat pendengaran saya sentiasa dalam keadaan baik.”

Khong Yi Low

Soalan Lazim Mengenai Jenis Alat Bantu Dengar

Apakah jenis alat bantu pendengaran yang paling biasa digunakan?

Alat bantu pendengaran dalam telinga (ITE) sering menjadi pilihan ramai kerana kebijaksanaannya. Walau bagaimanapun, kesesuaian peranti ini bergantung pada keperluan individu anda. Pakar penjagaan pendengaran kami akan mengesyorkan jenis alat bantu pendengaran yang paling sesuai berdasarkan keadaan dan pilihan gaya hidup anda.

Apakah jenis alat bantu pendengaran yang perlu saya dapatkan?

Alat bantu pendengaran datang dalam pelbagai jenis, masing-masing mempunyai set manfaat dan pertukaran tersendiri. Memilih alat bantu pendengaran yang paling sesuai melibatkan mempertimbangkan faktor seperti tahap kehilangan pendengaran anda, anatomi telinga anda, ketangkasan manual anda dan keperluan gaya hidup anda.

Pakar penjagaan pendengaran kami akan mengesyorkan alat bantuan pendengaran terbaik yang selaras dengan keperluan pendengaran dan gaya hidup anda. Jadualkan temujanji bersama kami hari ini!

Berapakah kos alat bantu pendengaran di Malaysia?

kami harga alat bantu pendengaran antara RM2,700 hingga RM19,000 sekeping.

Jadualkan temu janji percuma

Medan yang diperlukan ditanda.

"*" menunjukkan medan yang diperlukan

Nama*
Tersembunyi

Dengan menyerahkan borang dalam talian, anda bersetuju menerima Rakan Kongsi Pendengaran dasar privasi.

Medan ini adalah untuk tujuan pengesahan dan hendaklah dibiarkan tidak berubah.

Cari terdekat anda
klinik pendengaran

Jangan tunggu! Tempah ujian pendengaran di Hearing Partners hanya dengan beberapa klik!