fbpx

Pengurusan Tinnitus

Tinnitus adalah sensasi mendengar deringan, berdengung, mendesis, berkicau, bersiul atau bunyi lain dalam satu atau kedua-dua telinga walaupun tiada bunyi luaran. Bunyi ini boleh terputus-putus atau berterusan dan juga boleh berbeza dalam volum.

Gejala Tinnitus

Ini adalah beberapa gejala tinnitus lain yang mungkin anda perhatikan:

  • Keletihan
  • Masalah tidur
  • Masalah ingatan
  • Sakit kepala
  • Kebimbangan dan kerengsaan
Wanita memegang tangan di sebelah kepalanya

Punca Biasa Tinnitus

Tinnitus biasanya disebabkan oleh pendedahan yang berpanjangan kepada bunyi yang kuat, yang kemudiannya membawa kepada beberapa tahap kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh hingar.

Anda juga mungkin mengalami tinnitus jika anda mengalami jangkitan telinga atau saluran telinga tersumbat, atau mengalami kecederaan kepala atau leher. Ubat-ubatan tertentu juga boleh menjadi punca tidak langsung.

Diagnosis dan Rawatan oleh Rakan Pendengaran

Sokongan Bunyi Tinnitus™

Tinnitus Sound Support™ ialah penyelesaian unik yang direka untuk membantu menguruskan tinnitus anda menggunakan pelbagai bunyi lega dan oleh itu, mengurangkan kesannya dalam kehidupan harian anda.

Ia membolehkan anda mengawal bunyi dalam alat bantu pendengaran anda dengan bijak menggunakan Apl Oticon ON untuk iPhone dan Android. Anda boleh melaraskan bunyi sehingga ia memberikan kelegaan yang anda perlukan — di mana-mana sahaja anda mendapati diri anda memerlukannya.

Lebih-lebih lagi, anda boleh menstrim pilihan bantuan tinnitus alternatif secara wayarles, seperti muzik kegemaran anda, buku audio, podcast atau juga panduan relaksasi.

Pakar audio memasang alat bantu pendengaran pada pesakit

Mengapa memilih Rakan Pendengaran?

Berpengetahuan dan profesional

Hearing Partners dimiliki oleh Demant, salah satu syarikat terkemuka dalam penjagaan kesihatan pendengaran dan penyelidikan di seluruh dunia. 

Dengan lebih satu abad pengalaman dalam bidang ini, pasukan profesional kami akan memberi perhatian kepada keperluan anda pada setiap langkah perjalanan anda dan memastikan pengalaman bebas tekanan.

Pelbagai penyelesaian pendengaran yang luas

Di Rakan Kongsi Pendengaran, kami membawa pelbagai penyelesaian pendengaran. Siri peranti pendengaran yang berbeza tersedia untuk orang dewasa dan kanak-kanak dengan keperluan dan keadaan yang berbeza-beza.

Anda pasti akan dapat mencari yang sesuai untuk gaya hidup anda kerana aksesori juga tersedia, di mana anda boleh menyambung ke peranti audio yang berbeza seperti TV dan komputer.

audiometrik

Pakar audiologi dan audiometrik bertauliah

maklumat lokasi

10 lokasi yang sesuai di seluruh pulau

pesakit

Memasang lebih daripada 10,000 pesakit

bantuan pendengaran

Pelbagai perkhidmatan dan produk pendengaran

Maklumbalas Pelanggan

pembuat gif ezgif.com

“Saya ingin mengucapkan Tq kepada En Mohammad Syafiq daripada Hearing Partners greentown Ipoh atas perkhidmatan cemerlang beliau. Dia sangat peramah dan sabar melayan ibu bapa saya. Kami telah membeli alat pendengaran daripadanya dan ibu bapa saya gembira dengan alat bantuan pendengaran itu. Mereka boleh mendengar dengan lebih baik dan jelas. Teruskan dengan jasa baik anda. TQ sekali lagi.”

Kar Siew Lee

ezgif.com pembuat gif 1

“Pasukan HBC bersikap sopan, membantu dan berusaha keras untuk membuat Pelanggan mereka berasa selesa. Saya amat gembira dengan cara mereka melayan ibu saya... daripada pembelian awal sehinggalah perkhidmatan tahunan alat bantu pendengarannya. Sesiapa yang mencari alat bantu pendengaran, untuk diri mereka sendiri atau ibu bapa mereka, pasti datang ke sini.”

Dr Shireen Hashim

ezgif.com pembuat gif 2

“Cik Chong seorang pakar audiologi yang sangat sabar yang sentiasa mencuba sedaya upaya untuk membantu saya dan memberikan perkhidmatan yang terbaik pada bila-bila masa yang boleh. Tambahan pula, dia sentiasa membuat susulan dengan saya seperti yang dijadualkan untuk memastikan alat pendengaran saya sentiasa dalam keadaan baik.”

Khong Yi Low

Soalan Lazim

Adakah terdapat sebarang rawatan tinnitus yang dijual bebas?

Ubat-ubatan atau ubat-ubatan herba yang dijual bebas tidak berkesan dalam rawatan tinnitus.

Jika anda mempunyai tinnitus, sila menjadualkan perundingan dengan pakar audiologi kami. Kami kemudian akan menilai keadaan anda dan mengesyorkan rawatan yang sesuai untuk anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Tinnitus kadangkala boleh menjadi gangguan dan sebahagian besarnya menjejaskan kualiti hidup anda. Lihat doktor jika anda ingin mengetahui cara mengendalikan keadaan anda dengan betul.

Walau bagaimanapun, anda harus segera berjumpa doktor jika bunyi bising disertai dengan sakit atau saliran dari telinga, atau pun pening kerana ia boleh menjadi tanda masalah saraf.

Adakah tinnitus saya akan menjadi lebih teruk?

Jika anda mengesyaki anda mengalami tinnitus, kami akan menasihati anda untuk mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Adalah penting untuk memahami punca asas tinnitus anda atau anda mungkin berisiko mengalami keadaan anda menjadi lebih teruk dari semasa ke semasa.  

Mereka yang menerima pengurusan perubatan yang sesuai, rawatan yang berkesan dan sokongan akan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk pemulihan jangka panjang.

Jadualkan temu janji percuma

Medan yang diperlukan ditanda.

"*" menunjukkan medan yang diperlukan

Nama*
Tersembunyi

Dengan menyerahkan borang dalam talian, anda bersetuju menerima Rakan Kongsi Pendengaran dasar privasi.

Medan ini adalah untuk tujuan pengesahan dan hendaklah dibiarkan tidak berubah.

Cari terdekat anda
klinik pendengaran

Jangan tunggu! Tempah ujian pendengaran di Hearing Partners hanya dengan beberapa klik!