fbpx

Ujian Pendengaran Untuk Dewasa

Di Malaysia, 63% individu berumur lebih 56 tahun dan 16.1% bagi mereka yang berumur antara 18 dan 55 tahun mengalami beberapa tahap kehilangan pendengaran1.

Menjalani ujian pendengaran yang komprehensif boleh memberikan cerapan berharga tentang kebolehan pendengaran anda merentas frekuensi bunyi berbeza yang penting untuk memahami pertuturan. Di Rakan Kongsi Pendengaran, peralatan diagnostik pendengaran kami yang canggih memastikan penilaian yang tepat terhadap kesihatan pendengaran anda.

Ujian Pendengaran untuk Dewasa di Rakan Kongsi Pendengaran

Ujian pendengaran akan dijalankan oleh salah seorang profesional penjagaan pendengaran kami yang berpengalaman, yang juga akan mengendalikan diagnosis dan rawatan kehilangan pendengaran anda. Ujian pendengaran yang kami sediakan dikelaskan sebagai ujian saringan atau diagnostik. kami pakar audiologi akan menasihati anda tentang jenis ujian pendengaran yang anda perlukan.

Ujian saringan

Kebanyakan kes kehilangan pendengaran pada orang dewasa adalah akibat daripada penuaan dan pendedahan kepada bunyi yang kuat.

Untuk mengenal pasti sebarang masalah atau keadaan yang mungkin berkaitan dengan kehilangan pendengaran, kami menyediakan pelbagai ujian termasuk:

 • Pemeriksaan audiometri
 • Pemeriksaan telinga
 • Pemeriksaan kesihatan pekerjaan
 • Perundingan alat pendengaran

Ujian diagnostik

Untuk kes yang memerlukan ujian diagnostik yang lebih mendalam, kami mempunyai 2 pusat pendengaran khusus yang bekerja bersama pakar audiologi dan pakar Telinga, Hidung dan Tekak (ENT) untuk penilaian pendengaran penuh.

Kami menawarkan ujian berikut:

 • Tympanogram
 • Pelepasan Otoacoustic (OAE)
 • Videonystagmography (VNG)
 • Respons Batang Otak Auditori (ABR)
 • Respons Keadaan Tenang Auditori (ASSR)

Tanda Hilang Pendengaran pada Orang Dewasa

Ini adalah beberapa tanda biasa kehilangan pendengaran pada orang dewasa. Memandangkan setiap individu adalah unik, tanda-tandanya juga mungkin berbeza dari orang ke orang.

 

 • Kerap meminta orang lain mengulangi diri mereka sendiri
 • Naikkan kelantangan lebih tinggi daripada biasa
 • Kesukaran mendengar dalam persekitaran yang bising
 • Kesukaran mengikuti perbualan dengan lebih daripada 2 orang
 • Sering menganggap orang sebagai merungut
 • Kesukaran memahami suara wanita dan kanak-kanak
Wanita mengalami masalah pendengaran semasa panggilan telefon
Wanita hilang pendengaran menekup telinganya

Tahap Kehilangan Pendengaran

Keterukan kehilangan pendengaran anda boleh dikenal pasti melalui ujian pendengaran yang mendalam. Tahap keterukan sering ditakrifkan sebagai:

 • Ringan (21 – 40 dB HL) 
 • Sederhana (41 – 55 dB HL)
 • Sederhana teruk (56 – 70 dB HL)
 • Teruk (71 – 90 dB HL)
 • Mendalam (91 dB HL)

Mengapa Memilih Rakan Pendengaran?

Profesional penjagaan pendengaran yang berpengalaman

Rakan Kongsi Pendengaran berdedikasi untuk menyampaikan perkhidmatan penjagaan pendengaran yang luar biasa dan boleh dipercayai. Pengetahuan dan kepakaran kami yang luas membolehkan kami memberikan cadangan yang disesuaikan dengan keperluan khusus anda.

Diagnosis komprehensif

Daripada saringan asas kepada penilaian pendengaran yang komprehensif, kami akan melakukan penilaian terperinci untuk memahami keperluan pendengaran anda sebelum menawarkan penyelesaian yang paling sesuai untuk keadaan anda.

Penyelesaian pendengaran tersuai

Kami faham bahawa setiap kes kehilangan pendengaran adalah unik. Oleh itu, cadangan kami dibuat mengikut keperluan, gaya hidup dan pilihan anda. Anda boleh yakin bahawa kami akan membimbing anda sepanjang setiap langkah perjalanan anda ke arah pendengaran yang lebih baik.

Maklumbalas Pelanggan

pembuat gif ezgif.com

“Saya ingin mengucapkan Tq kepada En Mohammad Syafiq daripada Hearing Partners greentown Ipoh atas perkhidmatan cemerlang beliau. Dia sangat peramah dan sabar melayan ibu bapa saya. Kami telah membeli alat pendengaran daripadanya dan ibu bapa saya gembira dengan alat bantuan pendengaran itu. Mereka boleh mendengar dengan lebih baik dan jelas. Teruskan dengan jasa baik anda. TQ sekali lagi.”

Kar Siew Lee

ezgif.com pembuat gif 1

“Pasukan HBC bersikap sopan, membantu dan berusaha keras untuk membuat Pelanggan mereka berasa selesa. Saya amat gembira dengan cara mereka melayan ibu saya... daripada pembelian awal sehinggalah perkhidmatan tahunan alat bantu pendengarannya. Sesiapa yang mencari alat bantu pendengaran, untuk diri mereka sendiri atau ibu bapa mereka, pasti datang ke sini.”

Dr Shireen Hashim

ezgif.com pembuat gif 2

“Cik Chong seorang pakar audiologi yang sangat sabar yang sentiasa mencuba sedaya upaya untuk membantu saya dan memberikan perkhidmatan yang terbaik pada bila-bila masa yang boleh. Tambahan pula, dia sentiasa membuat susulan dengan saya seperti yang dijadualkan untuk memastikan alat pendengaran saya sentiasa dalam keadaan baik.”

Khong Yi Low

Soalan Lazim Mengenai Ujian Pendengaran untuk Dewasa

Siapa yang patut mengambil ujian pendengaran?

Kami mengesyorkan agar orang dewasa yang berumur 18 tahun ke atas dan tidak menunjukkan sebarang tanda kehilangan pendengaran menjalani ujian pendengaran sekurang-kurangnya sekali setiap 10 tahun. Ini boleh membolehkan pengesanan awal dan campur tangan. Sebaliknya, orang dewasa yang telah mencapai umur 50 tahun perlu menjalani ujian pendengaran setiap 3 tahun.

Bagi mereka yang mengalami sebarang tanda kehilangan pendengaran yang disebutkan di atas, kami menasihatkan untuk mendapatkan rawatan perubatan segera untuk mengenal pasti dan menangani sebarang potensi kehilangan pendengaran dengan segera.

Berapakah kos ujian pendengaran di Malaysia?

Di Rakan Pendengaran, ujian pendengaran kami berharga RM40 hingga RM100.

Bagaimanakah saya bersedia untuk ujian pendengaran?

Sebelum ujian pendengaranPada hari ujian pendengaran

 1. Untuk meminimumkan risiko kehilangan pendengaran sementara, elakkan tempat yang bising* selama 24 jam sebelum temu janji anda.

 2. Jika anda mempunyai pengumpulan kotoran telinga yang teruk, anda boleh melawat Pengamal Am (GP) atau doktor ENT untuk membersihkan telinga anda.

 3. Atur supaya ahli keluarga datang untuk temu janji bersama anda.


 1. Bawa kad pengenalan atau pasport anda.

 2. Kekal santai dan selesa semasa ujian.


*Sesuatu tempat dianggap kuat apabila anda perlu meninggikan suara atau menjerit untuk bercakap dengan orang lain yang berdiri 1m atau 3 kaki dari anda.

Apakah yang boleh saya jangkakan semasa ujian pendengaran di Rakan Kongsi Pendengaran?

Ini ialah proses biasa untuk mengambil ujian pendengaran di Rakan Kongsi Pendengaran:

 1. Sebelum ujian pendengaran, anda akan mengadakan rundingan singkat dengan profesional penjagaan pendengaran untuk lebih memahami kebimbangan pendengaran, sejarah perubatan dan gaya hidup anda.
 2. Selepas perundingan, profesional penjagaan pendengaran akan menjalankan pemeriksaan fizikal terperinci telinga anda.
 3. Seterusnya, ujian pendengaran akan dijalankan di dalam bilik kalis bunyi. Ia tidak menyakitkan dan akan mengambil masa kira-kira 30 minit.
 4. Akhir sekali, profesional penjagaan pendengaran akan menyemak hasil penilaian dengan anda dan berkongsi langkah susulan yang disyorkan.

Jadualkan temu janji percuma

Medan yang diperlukan ditanda.

"*" menunjukkan medan yang diperlukan

Nama*
Tersembunyi

Dengan menyerahkan borang dalam talian, anda bersetuju menerima Rakan Kongsi Pendengaran dasar privasi.

Medan ini adalah untuk tujuan pengesahan dan hendaklah dibiarkan tidak berubah.

Cari terdekat anda
klinik pendengaran

Jangan tunggu! Tempah ujian pendengaran di Hearing Partners hanya dengan beberapa klik!