fbpx

Ujian Pendengaran untuk Bayi dan Kanak-kanak

Pendengaran adalah penting untuk perkembangan anak anda. Ia menjejaskan pertuturan, perkembangan bahasa dan interaksi sosial mereka.

Di Hearing Partners, ujian pendengaran kami untuk bayi dan kanak-kanak membantu mengesan potensi kehilangan pendengaran, membolehkan campur tangan tepat pada masanya. Ketahui lebih lanjut di bawah.

Jenis Ujian Pendengaran untuk Bayi dan Kanak-kanak

Di Hearing Partners, kami menawarkan pelbagai ujian pendengaran untuk bayi dan kanak-kanak. Ujian tertentu mungkin memerlukan penyertaan ibu bapa.

UmurUjian pendengaran yang dicadangkan
Baru lahir
(Bawah 7 bulan)
 • Ujian Pelepasan Otoacoustic (OAE)
 • Respons Batang Otak Auditori (ABR)
 • Respons Keadaan Tenang Auditori (ASSR)
 • Tympanometry
 • sayang
  (7 bulan - 2 tahun)
 • Audiometri Tindak Balas Visual (VRA)
 • Penilaian Objektif Tingkah Laku (BOA)
 • Tympanometry
 • Kanak-kanak kecil
  (2 tahun - 6 tahun)
 • Audiometri mainan bersyarat (CPA)
 • Tympanometry
 • Kanak-kanak
  (6 tahun ke atas)
 • Audiometri Nada Tulen (PTA)
 • Tympanometry
 • Pakar audiologi kami akan mencadangkan ujian yang paling sesuai untuk anak anda bergantung pada umur dan keperluan pendengaran khusus mereka.

  Kehilangan Pendengaran pada Bayi dan Kanak-kanak

  Pengesanan awal dan intervensi untuk masalah pendengaran pada kanak-kanak memainkan peranan penting dalam meningkatkan kualiti hidup mereka secara keseluruhan. Ini adalah beberapa sebab dan tanda biasa yang perlu diberi perhatian apabila mengenal pasti kehilangan pendengaran pada kanak-kanak.

  Punca Kehilangan Pendengaran

  Kehilangan pendengaran pada bayi dan kanak-kanak boleh dikaitkan dengan sebab berikut:

  • Genetik (iaitu ahli keluarga yang lain juga mengalami kehilangan pendengaran)
  • Pendedahan kepada bunyi yang kuat
  • Jangkitan seperti jangkitan telinga tengah atau meningitis
  • kecederaan
  • Ubat-ubatan tertentu

  Tanda Kehilangan Pendengaran

  Bayi dan kanak-kanak yang mengalami kehilangan pendengaran mungkin menunjukkan tanda-tanda berikut:

  • Kesukaran mengikut arahan
  • Tidak menjawab apabila nama mereka dipanggil
  • Pertuturan yang lambat atau tidak jelas
  • Menonton televisyen pada volum yang luar biasa tinggi
  • Kurang reaksi terhadap bunyi yang kuat
  • Kurang perhatian terhadap perbualan

  Oleh kerana setiap kes kehilangan pendengaran adalah berbeza, tanda yang anda perhatikan untuk setiap kanak-kanak mungkin berbeza. Jika anda mengesyaki bahawa anak anda mengalami kehilangan pendengaran, tempah temujanji untuk menjalani ujian pendengaran anak anda.

  Mengapa Memilih Rakan Pendengaran?

  Penyedia penjagaan pendengaran terkemuka

  Rakan Kongsi Pendengaran ialah penyedia perkhidmatan penjagaan pendengaran komprehensif yang boleh dipercayai dan bereputasi di Malaysia dengan penilaian pelanggan 5 bintang di Google.

  Pasukan pakar audiologi yang berdedikasi

  Pasukan ahli audiologi mahir kami komited untuk menyampaikan perkhidmatan penjagaan pendengaran yang terbaik kepada pelanggan dengan menawarkan ujian pendengaran asas percuma dan pengesyoran yang diperibadikan.

  Penyelesaian penjagaan pendengaran yang diperibadikan

  Setiap kes kehilangan pendengaran adalah unik. Oleh itu, kami menawarkan sokongan penuh perhatian dan pelan rawatan yang disesuaikan mengikut keperluan dan gaya hidup pelanggan kami.

  Maklumbalas Pelanggan

  pembuat gif ezgif.com
  “Saya ingin mengucapkan Tq kepada En Mohammad Syafiq daripada Hearing Partners greentown Ipoh atas perkhidmatan cemerlang beliau. Dia sangat peramah dan sabar melayan ibu bapa saya. Kami telah membeli alat pendengaran daripadanya dan ibu bapa saya gembira dengan alat bantuan pendengaran itu. Mereka boleh mendengar dengan lebih baik dan jelas. Teruskan dengan jasa baik anda. TQ sekali lagi.”

  Kar Siew Lee

  ezgif.com pembuat gif 1
  “Pasukan HBC bersikap sopan, membantu dan berusaha keras untuk membuat Pelanggan mereka berasa selesa. Saya amat gembira dengan cara mereka melayan ibu saya... daripada pembelian awal sehinggalah perkhidmatan tahunan alat bantu pendengarannya. Sesiapa yang mencari alat bantu pendengaran, untuk diri mereka sendiri atau ibu bapa mereka, pasti datang ke sini.”

  Dr Shireen Hashim

  ezgif.com pembuat gif 2
  “Cik Chong seorang pakar audiologi yang sangat sabar yang sentiasa mencuba sedaya upaya untuk membantu saya dan memberikan perkhidmatan yang terbaik pada bila-bila masa yang boleh. Tambahan pula, dia sentiasa membuat susulan dengan saya seperti yang dijadualkan untuk memastikan alat pendengaran saya sentiasa dalam keadaan baik.”

  Khong Yi Low

  Soalan Lazim Mengenai Ujian Pendengaran untuk Kanak-kanak dan Bayi

  Bilakah anak saya perlu diuji untuk kehilangan pendengaran?

  Kami mengesyorkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai kecenderungan genetik untuk kehilangan pendengaran atau risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti/progresif (kehilangan pendengaran yang semakin merosot dari semasa ke semasa) atau kehilangan pendengaran permulaan tertunda (kehilangan pendengaran yang berlaku pada kanak-kanak selepas kelahiran) menjalani ujian pendengaran oleh umur daripada 2.5 tahun.

  Mengesan dan menangani masalah pendengaran pada peringkat awal kanak-kanak adalah penting untuk meningkatkan kesejahteraan keseluruhan mereka. Dengan mengenal pasti kehilangan pendengaran lebih awal dan menyediakan intervensi tepat pada masanya, kanak-kanak boleh berkembang dan berfungsi pada tahap yang sama seperti rakan sebaya mereka apabila mereka mula bersekolah.

  Bolehkah saya menguji pendengaran anak saya di rumah?

  Ya, anda boleh menguji pendengaran anak anda di rumah sementara menunggu temujanji anda di salah satu klinik pendengaran kami. Terdapat 2 ujian berbeza yang boleh anda jalankan dalam keselesaan rumah anda:

  1. Perhatikan tindak balas anak anda terhadap bunyi: Buat pelbagai bunyi atau bisikan dari jarak yang berbeza pada nada dan sudut yang berbeza untuk melihat sama ada anak anda bertindak balas dengan sewajarnya. Jika anak anda gagal bertindak balas pada beberapa kali, ini mungkin tanda bahawa mereka mengalami kehilangan pendengaran.
  2. Ujian pertuturan dalam hingar: Ujian ini menilai keupayaan anak anda untuk memahami pertuturan dalam persekitaran yang bising. Mainkan rakaman pertuturan dengan latar belakang yang bising dan perhatikan reaksi atau tahap pemahaman anak anda.

  Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ujian pendengaran mudah ini hanya berfungsi sebagai pengukur kebolehan pendengaran anak anda. Mereka tidak seharusnya menggantikan ujian pendengaran profesional yang dijalankan oleh pakar audiologi. Jadualkan temujanji di mana-mana klinik pendengaran kami hari ini.

  Berapakah kos ujian pendengaran untuk bayi atau kanak-kanak?

  Di Hearing Partners, ujian pendengaran untuk bayi atau kanak-kanak berharga RM210 hingga RM650. Hubungi Kami untuk mengetahui lebih lanjut.

  Bagaimanakah saya boleh menyediakan anak saya untuk ujian pendengaran mereka?

  Anda boleh menyediakan anak anda untuk ujian pendengaran mereka dengan langkah berikut:

  Sebelum ujian pendengaranPada hari ujian pendengaran

  1. Elakkan tempat yang bising* sekurang-kurangnya 24 jam sebelum temu janji anda untuk meminimumkan risiko kehilangan pendengaran sementara.

  2. Jika anak anda mengalami pengumpulan kotoran telinga yang teruk, bawa mereka berjumpa dengan Doktor Am (GP) atau doktor Telinga, Hidung dan Tekak (ENT) untuk membersihkan telinga mereka.


  1. Bawa kad pengenalan atau pasport anak anda.

  2. Bantu anak anda berasa tenang dan santai semasa ujian.


  *Sesuatu tempat dianggap kuat apabila anda perlu meninggikan suara atau menjerit untuk bercakap dengan orang lain yang berdiri 1m atau 3 kaki dari anda.
  Jadualkan temu janji percuma

  Medan yang diperlukan ditanda.

  "*" menunjukkan medan yang diperlukan

  Nama*
  Tersembunyi

  Dengan menyerahkan borang dalam talian, anda bersetuju menerima Rakan Kongsi Pendengaran dasar privasi.

  Medan ini adalah untuk tujuan pengesahan dan hendaklah dibiarkan tidak berubah.

  Cari terdekat anda
  klinik pendengaran

  Jangan tunggu! Tempah ujian pendengaran di Hearing Partners hanya dengan beberapa klik!