fbpx

Tanda-tanda kehilangan pendengaran

Pendengaran mudah diterima begitu sahaja, namun ia adalah salah satu deria kita yang paling berharga. Telinga kita sentiasa membekalkan kita dengan maklumat penting yang kita perlukan untuk berkomunikasi antara satu sama lain, mengalami emosi dan mengingati kenangan. Jadi lihat apa yang boleh anda lakukan untuk menjaga telinga anda dengan baik.

Semakin kuat bunyi dan semakin lama anda terdedah kepadanya, semakin besar risiko kerosakan pendengaran. Lindungi telinga anda dengan penyumbat telinga, fon kepala cawan telinga atau jenis pelindung telinga lain dan elakkan diri daripada bunyi bising secepat atau sekerap yang anda boleh.

Hari ini, semua peringkat umur semakin banyak menggunakan fon telinga, sama ada mereka berkomunikasi di tempat kerja, mendengar muzik atau belajar tentang perkara baharu. Telefon pintar dengan fon telinga adalah sangat mudah, tetapi membawa risiko kehilangan pendengaran jika bunyi terlalu kuat. Nasib baik, kebanyakan telefon pintar mempunyai penunjuk yang memberi amaran kepada anda apabila ini berlaku, jadi penting untuk memberi perhatian kepada perkara ini.

Jaga pendengaran anda dengan baik dengan melindungi telinga anda dalam situasi ini – atau elakkannya sepenuhnya.

xnoisy background 250x250.pngqh250alaen

Bunyi latar belakang

Persekitaran di mana anda perlu menjerit untuk menjadikan diri anda didengari melalui bunyi latar belakang

xnoise induced hearing loss 250x250.pngqh250alaen AUaw250arevA828ahash1B7DB47BFD1326C694429E00B36E2D4A.pagespeed.ic .RW6LaJjHNn

Kebisingan Industri

Lokasi di mana bunyi bising menyakitkan telinga anda atau membuatnya berdering

xnoisy place 250x250.pngqh250alaen AUaw250arevE26AahashC2B738EC5AC83B4F1855019CE0A567E7.pagespeed.ic .3pnEUFimu3

Muzik secara langsung

Situasi di mana tahap bunyi yang tinggi menyukarkan pendengaran selama beberapa jam selepas itu

Bunyi diukur dalam desibel (dB). Semakin tinggi nombornya, semakin kuat bunyinya. Menurut kebanyakan profesional penjagaan pendengaran, terdedah kepada lebih daripada 85 dB selama berjam-jam setiap hari boleh merosakkan pendengaran anda. Tetapi apakah perasaan 85 dB, dan bilakah bunyi terlalu kuat? Berikut ialah beberapa tahap hingar biasa.

Perbualan biasa: 60 dB

Jalan sibuk: 75-85 dB

Pemotong rumput: 90 dB

Gergaji rantai: 100-120 dB

Lori berat tujuh meter jauhnya: 100 dB

Muzik kuat pada telefon pintar: 112 dB

 Bunyi hon kereta yang kuat: 110 dB

Konsert rock: 120 dB

siren ambulans: 120 dB

Enjin jet: 140 dB

muat turun
shutterstock 2011854326 scaled

Tinnitus

Bunyi yang kuat adalah punca paling biasa tinnitus.

Tinnitus ialah bunyi berdengung, berdenyut, berdengung, atau bunyi klik di telinga. Ia bukan penyakit, tetapi gejala keadaan asas seperti kehilangan pendengaran atau kecederaan telinga yang lain. Penyebab tinnitus yang paling biasa adalah kerosakan pada sel rambut deria di telinga dalam akibat pendedahan kepada bunyi yang kuat.

Untuk mengelakkan tinnitus, gunakan pelindung telinga dalam persekitaran yang terlalu bising. Kurangkan kelantangan apabila anda mendengar muzik melalui fon kepala dan sedar bahawa fon kepala dalam telinga lebih berkemungkinan menyumbang kepada tinnitus dan kehilangan pendengaran berbanding jenis fon kepala yang lain. Membenarkan telinga anda berehat sekali-sekala juga meminimumkan risiko.

Jika anda fikir anda mungkin mengalami tinnitus, tempah rundingan dengan Rakan Pendengaran. Kami sentiasa bersedia untuk membantu anda.

1. Jangan membebankan telinga anda

Jika anda mesti berada dalam persekitaran yang bising, pakai pelindung telinga - tidak kira sama ada anda berada di tempat kerja, di rumah, di konsert atau dalam perjalanan.

2. Kekalkan kepada peraturan 60/60

Apabila anda mendengar muzik, jangan melebihi 60% daripada volum maksimum peranti anda selama lebih daripada 60 minit sehari.

3. Berehat sebentar

Apabila anda terpaksa berada dalam persekitaran yang terlalu bising untuk seketika, sesekali pergi ke tempat yang sunyi untuk menenangkan telinga anda.
signs of hearing loss
xpreventing hearing loss.pngqh170alaen AUaw380arev9D86ahash64EDEF062EAF9A599B5EB3D1422BE8E8.pagespeed.ic .P0 0Qd DoJ
tinnitus patient