fbpx

Sambung Semula Ke Dunia Anda Dengan Alat Bantu Pendengaran

oleh | Dis 1, 2021 | Tidak dikategorikan | 0 Komen

Sambungan adalah keperluan asas manusia. Sejak lahir, kanak-kanak disambungkan kepada ibu mereka. Tangisan bayi mencetuskan pengeluaran oksitosin (juga dikenali sebagai “hormon pengikat”) dalam ibu. Hormon ini berfungsi sebagai isyarat kepada ibu untuk menjalinkan hubungan dengan anaknya melalui penyusuan. Hormon yang sama dikeluarkan apabila berpegangan tangan atau berpelukan. Contoh ini menunjukkan bahawa mata pencarian kita bergantung kepada hubungan dengan manusia lain.

Penyelidikan memberikan bukti penting bahawa perasaan berhubung dengan orang lain boleh menyokong perkara berikut:

  • Mengekalkan indeks jisim badan yang sihat

Sebagai sebahagian daripada projek Kehidupan Sosial, Kesihatan dan Penuaan Korea, satu kajian mendapati bahawa kekerapan komunikasi adalah sangat penting dalam mengekalkan indeks jisim badan yang sihat.

  • Mengawal gula dalam darah

Satu percubaan terkawal rawak menunjukkan bahawa individu yang menghidap diabetes jenis 2 mengalami penurunan ketara dalam tahap HbA1c (pengukuran untuk gula darah) apabila mengambil bahagian dalam kumpulan sokongan bimbingan rakan sebaya (berbanding dengan menerima penjagaan "biasa" akses kepada pakar pemakanan dan alat pendidikan).

  • Memperbaiki survival kanser

Satu kajian penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki dengan diagnosis kanser berada pada risiko yang lebih tinggi untuk kematian jika mereka mempunyai tahap aktiviti sosial yang rendah atau jika mereka tinggal bersendirian atau dengan satu orang lain. Sekiranya isi rumah termasuk sekurang-kurangnya 3 orang, maka kematian kanser dipotong separuh.

  • Mengurangkan kematian kardiovaskular

Satu kajian oleh Universiti Brigham Young melaporkan bahawa hubungan sosial dengan keluarga, rakan, rakan sekerja, atau jiran meningkatkan kemungkinan hidup sebanyak 50%.

  • Mengurangkan gejala kemurungan

Penyelidikan menunjukkan bahawa menyertai kumpulan atau organisasi boleh mengurangkan risiko seseorang untuk mengalami kemurungan. Malah, menyertai hanya satu kumpulan mengurangkan risiko seseorang mengalami kemurungan berulang sebanyak 24%, dan menyertai 3 kumpulan mengurangkan risiko seseorang mengalami kemurungan berulang sebanyak 63%.

  • Meningkatkan kesihatan mental secara keseluruhan

Penyelidikan menyokong bahawa masyarakat yang lebih kompak mempunyai skor kesihatan mental penilaian diri yang lebih baik. Mereka yang merasakan bahawa mereka mempunyai sokongan sosial berdekatan merasakan bahawa mereka kurang memerlukan bantuan untuk kesihatan mereka[1].

 

Bagaimanakah kehilangan pendengaran sesuai dengan gambar?

Sekarang bahawa jambatan antara hubungan manusia dan kesihatan keseluruhan adalah jelas, di manakah kehilangan pendengaran sesuai dengan semua ini? Kerana kami berhubung dengan orang lain melalui bunyi dan pertuturan, pendengaran anda adalah penting apabila berkaitan dengan orang di sekeliling anda dan berasa yakin dalam situasi sosial.

Walaupun kehilangan pendengaran yang tidak dirawat boleh menyebabkan peningkatan pengasingan sosial (disebabkan oleh ketidakupayaan untuk mendengar dalam situasi sosial), alat bantuan pendengaran berkesan dalam meningkatkan keupayaan anda untuk mendengar dan membolehkan anda mengalami situasi sosial harian anda semula.

Ia mungkin menggoda untuk mengenepikan kehilangan pendengaran anda pada mulanya. Sesetengah orang mungkin merasakan bahawa mereka boleh "bertahan" dalam tetapan kecil, tetapi lama-kelamaan perbualan ini menjadi lebih tegang, dan menarik diri daripada situasi sosial bersama-sama mungkin menjadi lebih biasa. Bersikap proaktif dan mendapatkan rawatan yang sewajarnya akan memberi manfaat untuk kesihatan dan kebahagiaan semasa dan jangka panjang anda. Malah, menunggu untuk menangani kehilangan pendengaran “boleh memberi kesan negatif kepada kualiti hidup yang berkaitan dengan kesihatan. . . dan ia sering dikaitkan dengan pengasingan sosial, peningkatan kadar kemurungan dan kebimbangan, dan mengurangkan keberkesanan dan penguasaan diri.” Secara lebih positif, memakai alat bantu pendengaran dikaitkan dengan peningkatan kualiti hidup dan keupayaan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti berkumpulan. Memakai alat bantu pendengaran membuka dunia anda semula, membolehkan anda mendengar rakan dan orang tersayang anda sekali lagi – dan membolehkan anda mengambil bahagian dalam aktiviti sosial semula dengan yakin.

 

 

Kekal berhubung melalui teknologi moden

Satu lagi cara untuk menyambung kepada rakan dan orang tersayang ialah melalui komputer, telefon pintar dan peranti pintar lain. Alat bantu pendengaran moden termasuk BluetoothTM teknologi supaya anda boleh menyambungkan alat bantu pendengaran anda terus ke peranti pintar anda. Sebaik sahaja anda disambungkan, anda boleh menstrim bunyi daripada panggilan telefon, muzik atau video terus ke alat bantu pendengaran anda. Ini bukan sahaja membolehkan anda mendengar muzik dan rancangan TV kegemaran anda terus ke dalam peranti anda, tetapi ia membolehkan anda kekal berhubung dengan rakan dan keluarga – walaupun semasa anda kekal berhubung dari jauh.

 

 

Perjalanan Rosie: kisah kehidupan sebenar tentang menyambung semula kepada dunia dengan alat bantuan pendengaran

Sebagai individu aktif yang suka berkumpul dan pergi ke kelas membakar, Rosie teringat bagaimana kehilangan pendengarannya menjejaskannya 15 tahun lalu. Dia tidak dapat mendengar bunyi burung berkicauan, hujan turun, dan perbualan yang berlaku di sekelilingnya. Selepas melawat Rakan Pendengaran dan mendapatkan sepasang alat bantu pendengaran Oticon More™, dia kini dapat menikmati bunyi alam semula jadi dan mempunyai interaksi yang lebih bermakna dengan keluarganya. Dia juga boleh menstrim rancangan TV kegemarannya terus ke alat bantuan pendengarannya.

Dengar cerita Rosie di sini

 

 

Sambung semula ke dunia anda dengan alat bantuan pendengaran

Adakah anda berasa sedikit terputus hubungan daripada aktiviti kegemaran anda kerana kehilangan pendengaran? Atau berminat untuk belajar jika anda mungkin mengalami masalah pendengaran?

 

 

 

Rujukan:

Martino, J., Pegg, J., & Frates, EP (2015). Preskripsi Sambungan: Menggunakan Kuasa Interaksi Sosial dan Keinginan Mendalam untuk Keterkaitan untuk Memperkasakan Kesihatan dan Kesejahteraan. Jurnal perubatan gaya hidup Amerika, 11(6), 466–475. https://doi.org/10.1177/1559827615608788

Shukla, A., Harper, M., Pedersen, E., Goman, A., Suen, JJ, Price, C., Applebaum, J., Hoyer, M., Lin, FR, & Reed, NS (2020) . Kehilangan Pendengaran, Kesepian dan Pengasingan Sosial: Kajian Sistematik. Otolaryngology–pembedahan kepala dan leher: jurnal rasmi American Academy of Otolaryngology-Pembedahan Kepala dan Leher, 162(5), 622–633. https://doi.org/10.1177/0194599820910377

Tsakiropoulou, E., Konstantinidis, I., Vital, I., Konstantinidou, S., & Kotsani, A. (2007). Alat bantu pendengaran: kualiti hidup dan aspek sosio-ekonomi. Hippokratia, 11(4), 183–186.

Johnson CE (2018). Intervensi Awal Kehilangan Pendengaran pada Orang Dewasa. Seminar dalam pendengaran, 39(2), 115–122. https://doi.org/10.1055/s-0038-1642616

Marketrak 10, Penyelidikan Pasaran, Inc.

Selamat Datang Ke Laman Web Kami

Untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada anda, kami telah mereka bentuk semula tapak web kami untuk mengiringi esenyurt termasuk lebih banyak maklumat mengenai ujian pendengaran dan alat bantuan pendengaran kami.    

Jangan tunggu! Tempah ujian pendengaran di Hearing Partners hanya dengan beberapa klik!