fbpx

Tanda-tanda kehilangan pendengaran

Telinga manusia adalah salah satu organ deria kita yang paling maju dan persepsi. Sama seperti bahagian lain badan kita menunjukkan kesan haus dan lusuh seiring dengan peningkatan usia, begitu juga sistem pendengaran kita. Nasib baik ada bantuan tersedia apabila tanda-tanda kehilangan pendengaran mula muncul.

Tanda-tanda kehilangan pendengaran boleh menjadi samar-samar dan berkembang dengan perlahan, atau ia boleh menjadi jelas dan bermula secara tiba-tiba. Sama ada cara, ia menjadi lebih sukar untuk mendengar bunyi atau suku kata tertentu. Anda boleh mendengar orang bercakap tetapi tidak dapat memahami apa yang mereka katakan, dan kerap meminta orang untuk mengulangi diri mereka sendiri. Sukar juga untuk mendengar dalam situasi bising seperti persidangan, restoran atau bilik mesyuarat yang sesak. Ini boleh mengakibatkan kekecewaan, menarik diri daripada aktiviti sosial, pengasingan dan kesunyian. Jadi jika anda mengenali mana-mana tanda ini, kami amat mengesyorkan agar anda mendapatkan ujian pendengaran. Kami sedia membantu anda.

Jadualkan temu janji percuma

"*" menunjukkan medan yang diperlukan

Nama*
Tersembunyi

Dengan menyerahkan borang dalam talian, anda bersetuju menerima Rakan Kongsi Pendengaran dasar privasi.

Medan ini adalah untuk tujuan pengesahan dan hendaklah dibiarkan tidak berubah.

Ikuti langkah-langkah ini jika anda rasa anda mengalami kehilangan pendengaran

Adakah pendengaran anda berubah?

Pendengaran yang sempurna ialah apabila semua bunyi dan pertuturan di sekeliling anda boleh didengar tepat seperti yang pertama kali dihantar. Semuanya jelas dan boleh difahami dengan sempurna.

Semasa anda membaca ini, mungkin anda berfikir bahawa anda tidak membuat hubungan yang sempurna dengan dunia di sekeliling anda untuk beberapa waktu sekarang.

Jika demikian keadaannya, berikut ialah peringatan ringkas tentang bagaimana rasanya mendengar dengan sempurna:

 • Perbualan adalah mudah dan anda tidak perlu terus meminta orang untuk mengulanginya.
 • Anda tidak perlu membaca bibir.
 • Anda mendengar dengan jelas dari semua arah di sekeliling anda, termasuk titisan hujan, burung di pokok, suara rakan di belakang anda atau kereta yang sedang bergerak.
 • Persekitaran yang bising adalah selesa, tidak menjengkelkan dan membebankan telinga dan tumpuan anda.
 • Televisyen dan radio anda ditetapkan pada volum biasa.
 • Anda aktif secara sosial, terlibat, terkawal dan yakin.

Jika anda merasakan pendengaran anda telah berubah, adalah penting untuk anda memahami pendengaran anda seperti hari ini dan mengetahui cara ia boleh diperbaiki.

Memahami pendengaran anda?

Untuk memahami bagaimana pendengaran anda telah berubah, hadiri pemeriksaan pendengaran percuma dengan pakar audiologi bertauliah. Semasa temu janji ringkas dan ringkas, anda akan mendengar pelbagai bunyi dan menandakan apabila anda mendengarnya. Anda kemudian akan menerima keputusan anda serta-merta. 

Jika anda mengalami masalah pendengaran, ia mungkin diterangkan dari segi tahap kehilangan pendengaran. Begini cara ini berfungsi:

 • Kehilangan pendengaran ringan. Pertuturan lembut sukar didengar, terutamanya dalam persekitaran yang bising. Alat bantu pendengaran akan meningkatkan pendengaran anda.
 • Kehilangan pendengaran sederhana. Mengikuti perbualan dalam persekitaran yang bising adalah bermasalah. TV dan radio anda dihidupkan. Anda mungkin memerlukan alat bantuan pendengaran untuk berkomunikasi.
 • Kehilangan pendengaran yang teruk. Anda meminta orang ramai mengulangi diri mereka dengan lebih kerap. Alat bantu pendengaran akan meningkatkan komunikasi untuk anda.
 • Kehilangan pendengaran yang mendalam. Pendengaran sukar walaupun dengan amplifikasi. Alat bantu pendengaran akan membolehkan anda berkomunikasi.

Mendapatkan pemeriksaan lebih awal daripada kemudian akan mengurangkan kesan kehilangan seperti kehilangan pendengaran, kemungkinan kemurungan, pengasingan dalam persekitaran sosial dan yang paling penting, kesusahan terlepas daripada berkomunikasi dengan jelas dengan orang tersayang, rakan dan rakan sekerja dengan mudah setiap hari.

Dari mana hendak dari sini?

Hanya dapatkan pemeriksaan pendengaran anda di klinik Rakan Pendengaran berhampiran anda.

Pakar audiologi kami yang berkelayakan mempunyai kepakaran dan pengetahuan untuk menilai pendengaran anda dalam persekitaran yang selesa dan bijak, dan anda akan mendapat keputusan serta-merta.

Beberapa perkara yang perlu anda ketahui terlebih dahulu:

 • Anda mungkin tidak memerlukan alat bantu pendengaran tetapi jika anda tidak bimbang ia tidak besar dan berat lagi, kemajuan terkini kami yang terkini bermakna anda boleh menyembunyikan sepenuhnya alat bantu pendengaran dalam saluran telinga anda.
 • Anda boleh membawa rakan atau ahli keluarga bersama ke temu janji anda.

Hanya tempah pemeriksaan pendengaran

Di Rakan Kongsi Pendengaran, kami menyediakan:

 • Keputusan hari yang sama
 • Percubaan 1 minggu untuk semua alat bantu pendengaran kami
 • Penyelesaian pendengaran yang diperibadikan

Dengan 10 klinik di seluruh Singapura, kami cuba menjadikannya semudah mungkin untuk mendapatkan ujian pendengaran anda.

Adakah saya memerlukan ujian pendengaran?

Cara terbaik untuk menentukan sebarang kerugian adalah dengan diuji secara profesional.

shutterstock 1481615060 berskala

Kebimbangan kehilangan pendengaran

Untuk menerima anda mengalami kehilangan pendengaran boleh menjadi sukar, tetapi membiarkannya tidak dirawat boleh menjejaskan kualiti hidup anda. Bersosial menjadi meletihkan apabila anda tidak dapat memahami sepenuhnya dan berkomunikasi dengan orang lain. Kerana perbualan mengambil lebih banyak tenaga mental, kehilangan pendengaran juga boleh menyebabkan kerengsaan, negativisme, kemarahan, dan tekanan. Ia boleh mengurangkan prestasi anda di tempat kerja atau institusi pendidikan anda, dan kerana ia mengurangkan kesedaran anda, ia meningkatkan risiko kepada keselamatan peribadi anda.

 

Ahli keluarga selalunya mengetahui tentang kehilangan pendengaran seseorang sebelum anda menyedarinya. Jika anda atau seseorang yang rapat dengan anda biasa dengan beberapa kebimbangan berkaitan kehilangan pendengaran ini, kami amat mengesyorkan anda mendapatkan bantuan. Dengan penjagaan pendengaran yang betul, anda akan menjadi kurang kecewa, kurang letih, dan mempunyai lebih tenaga untuk mengambil bahagian dalam kehidupan yang berlaku di sekeliling mereka.
Bagaimana untuk menguji kehilangan pendengaran
merawat kehilangan pendengaran
mangsa titanus

Cari terdekat anda
klinik pendengaran

Jangan tunggu! Tempah ujian pendengaran di Hearing Partners hanya dengan beberapa klik!